Så blir du starkare

11758005-muscular-man-and-fit-woman-workout-with-kettle-ball
Det har blivit alltmer populärt bland oss svenskar att träna styrkelyftning. Den främsta orsaken till just denna träningsform är att vi vill bygga upp våra muskler och få en starkare kropp. En del väljer att gå till gymmet för att få tillgång till en utbildad instruktör, andra föredrar att träna hemma. Det går minst lika bra att träna hemma. Dock är det viktigt att du har de rätta redskapen samt ett väl utformat träningsprogram att följa.

Starting Strength

Vill du börja träna styrkelyftning hemma är ett tips att följa det populära programmet Starting Strength. Det är ett effektivt träningsprogram som uppfanns av en amerikansk styrkelyftare. Programmets syfte är att du som utövare ska få en rejäl genomgång av dina basmuskler och på så sätt progressivt bygga upp en stark kropp och grundstyrka. Det handlar om enkla övningar som du ska repetera ett fåtal gånger enligt programmets schema.

Det finns två versioner av schemat. Det första programmet består av 3 set med 5 upprepningar och det andra består av 5 set med 5 upprepningar. Träningsprogrammet innehåller olika övningar som marklyft, bänkpress och knäböj. Övningen som programmet fokuserar mest på är knäna. Detta kan du läsa mer om på Fitnesskolan.

Att tänka på

Det finns flera viktiga saker att tänka på när du ska börja träna styrkelyftning. Först och främst bör du ha de rätta redskapen. I det här fallet är det frågan om en träningsbänk i god kvalitet som gör det möjligt för dig att kunna utöva övningarna på rätt sätt. På t.ex. Gymkompaniet kan du hitta rätt träningsbänk för just dig. Utöver en bra träningsbänk behöver du även ha de rätta hantlarna och tyngderna samt en skivstång och rätt vikter. Be om tips vid behov.

Om du är nybörjare är det dessutom viktigt att se till så att du utför övningarna på rätt sätt. Ett tips är att ta hjälp av en kunnig person för att få in den rätta tekniken direkt från början. Genom att träna rätt minskar risken för skador.