Utrustning i kampsport

När man talar om kampsport är kanske karate eller taekwondo vara det första som faller på läppen. Men då glömmer man att den ädla sporten boxning faktiskt faller under den kategorin. Kampsport omfattar normalt sett det som innebär närstrid, eller till och med sådant som närmast är en konstform. Man behöver alltså inte puckla på varandra i ordets rätta bemärkelse för att hamna i den klassen. Eller ta fäktning som exempel. Där träffar man varandra bara på skydden och det räknas fortfarande till kampsport.

Kampsport

Mycket eller lite utrustning

De flesta kampsporter kräver någon sorts utrustning eller särskild klädsel. Tidigare nämnda fäktning bär en hel del utrustning på sina kombattanter. Brottning kräver desto mindre, en trikå och ett par skor räcker. Boxning är en annan sport som inte kräver stor utrustning vad utövaren beträffar men några saker behövs för att man ska kunna boxas. Boxaren klarar sig med huvud- och öronskydd, tandskydd, boxhandskar och byxor. Utövare inom Thaiboxning eller Muay Thai brukar ofta inte ens ha skor.

Sporter med kontakt

Handskarna till boxaren är kanske dennes viktigaste utrustning. Det är de som används mest. Bra boxningshandskar  till Muay Thai hittar man i utvalda butiker, däribland hos butiken Highwhey. Hos dem hittar man paket som innehåller handskar, huvudskydd, tandskydd, benskydd och lindor. Även väskor ingår. Paketen kan även anpassas till MMA, mixed martial art, som betraktas som en sport med fullkontakt.

Päron i boxning

Huvudskydd finns i flertal utföranden. Nästan heltäckande eller halvtäckande. Den heltäckande liknar en MC-hjälm fast med materialet som skillnad. Tandskydden har inte så stora variationer men de som ger en look av monster ser häftig ut. Bland benskydden finns stödstrumpa för ankelstöd men i övrigt kan benskydden som även täcker vristen, liknas vid ishockeyspelarens. Boxningsträningen brukar också kräva en sandsäck samt den berömda päronbollen. Även magskydd brukar den träningsflitige använda, eller rättare sagt tränaren som håller den framför sig och boxaren dundrar in sina slag.

Reglerna för huvudskydd och handskar ändrades år 2013 och de reglerna finns här.