MMA – Mixed Martial Arts

Den relativt nya sporten MMA, Mixed Material Arts, har tagit världen med storm sedan den egentliga starten under 1990-talet. Sporten har rötter i den grekiska sporten pankration, där ungefär allt var tillåtet utom att använda vapen. Via den brasilianska sporten vale tudo som uppkom under 1900-talet utvecklades sedan MMA, faktiskt av en fighterfamilj, Gracie, som ville demonstrera att deras stil var den bästa. År 1993 hölls den första tävlingen, anordnad av nystartade UFC, och sedan dess har sporten växt med enorm hastighet. I denna nya sport finns dock flera regler än i de tidiga varianterna – men fortfarande är det mesta tillåtet utom några få ”fula tricks” som exempel att bitas.

MMA

MMA är, precis som namnet antyder, en sport där man använder sig av en blandning av alla möjliga olika kampsportsstilar och där det är helt godkänt att sparkas, brottas, boxas och så vidare. Även jiu jitsu, thaiboxning och judo ingår som delar i denna tämligen våldsamma sport. Nuförtiden är dock reglerna något strängare än vad som tidigare var fallet och de som tävlar måste ha olika typer av skydd på sig och dessutom genomgå läkarkontroller både före och efter matcherna. Olika idrottare har olika bakgrund och olika stil, vilket gör det extra spännande att se dem slåss mot varandra.

Exempelvis har framgångsrike svenske Alexander ”The Mauler” Gustafsson en bakgrund inom boxning och delvis brottning. Fortfarande är det UFC – Ultimate Fighting Championship – som är den största turneringen och även den största organisationen som håller på med MMA internationellt. En annan stor internationell organisation är Bellator. En sajt här hemmavid som säger sig vara nordens största kampsportssida är MMA-nytt. På denna sajt kan du läsa mer om MMA och vad som händer exempelvis inom UFC-turneringen med mera. I Sverige är sporten på frammarsch och det finns gott om klubbar där man kan träna MMA. I Stockholm finns exempelvis hela 24 klubbar som helt eller delvis inriktar sig på MMA.