Kampsport i allmänhet

Kampsport är inte bara roligt och spännande att titta på, det är dessutom en alldeles utmärkt träningsform då man tränar både kondition och styrka, men också koordination och motorik. En annan sak som är rolig med just kampsport är det som bekant som finns en rad olika typer av kampsport att tillgå, som till exempel boxning, taekwondo, thaiboxning, judo, karate, jiu-jutsu och MMA med flera.

Boxning

Boxning tillhör en av mest klassiska kampsporterna med en historia som sträcker sig över 2 000 år tillbaka i tiden. Boxningen så som vi känner den idag uppstod dock inte förrän under 1800-talet och då i USA och i Storbritannien.
För att det inte ska bli alltför ojämnt tävlar man inom boxningen inom olika viktklasser. Totalt finns inom boxningen elva olika viktklasser från lätt flugvikt till supertungvikt.

Utrustningen som används inom boxning är speciella boxningshandskar, boxningsskor, tandskydd samt shorts och linne. Inom amatörboxningen används också boxningshjälmar för att skydda huvudet.

Några av de mest kända boxarna genom historien inkluderar bland andra Joe Louis, Muhammed Ali, George Foreman och Mike Tyson.

Thaiboxning

Thaiboxning härstammar, vilket ges av namnet, från just Thailand och är en så kallad fullkontaktskampsport. Till skillnad från traditionell boxning är det inom thaiboxning också tillåtet med sparkar och även kast. Det är även tillåtet att använda både armbågar och knän.

Utrustningen inom thaiboxning är snarlik den som används inom boxning, dock är ofta handskarna aningen tunnare samtidigt som man heller inte har några skor på fötterna. Även benskydd och vristskydd kan förekomma.

Taekwondo

Taekwondo är en kampsport som har sitt ursprung i gamla koreanska stridstekniker, dock var det inte förrän i mitten på 1950-talet som beteckningen taekwondo började användas.

Taekwondo delas in i två olika discipliner, nämligen kamp, kyorugi, samt mönster, poomsae. Som i flera andra kampsporter kan man även inom taekwondo erhålla bälten av olika färg. För att nå svart bälte, som är den allra högsta nivån, krävs ofta 4-5 års träning, dock kan det gå snabbare om man verkligen ligger i.