UFC – Ultimate Fighting Championship

UFC är världens största MMA-organisation (Mixed Martial Arts) och har hand om några av de högst rankande idrottarna inom denna sport. UFC anordnar många tävlingar och internationella event inom denna sport som nu på senare tid har blivit så ofantligt populär – även i Sverige. MMA är indelat i nio olika viktgrupper och UFC anordnar tävlingar inom samtliga dessa. USA-baserade UFC har funnits sedan 1990-talet och den första tävlingen de anordnade hölls i Denver 1993.

MMA

En mycket framgångsrik idrottare inom grenen lätt tungvikt är Jon ”Bones” Jones. Han vinner mycket ofta och är därmed alltid favorittippad och får låga odds från experterna. Denne mästare besegrade nyss en annan favorit, Glover Texeira, i en match. Detta var hans elfte raka vinst i följd. Snart ska denne skicklige mästare möta svenske Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Även i denna match tippas Jones vinna – oddsen på honom är låga; 1.43 mot Gustafssons 2.75, och han förväntas vinna även här.

Att Jones får så låga odds i denna match är inte så konstigt – på UFC:s egen sida för ranking står Jones som champion i viktklassen lätt tungvikt och dessutom i kategorin ”Pound for Pound”, där Gustafsson återfinns först på 14:e plats. I kategorin lätt tungvikt är dock Gustafsson rankad som etta, medan Glover Texeira, som Jones alltså nyss besegrade, är rankad som trea. Så här är det verkligen strid på kniven mellan de främsta MMA-utövarna i världen! Man kan naturligtvis aldrig vara säker på resultatet av en match förrän den faktiskt har ägt rum. Om The Mauler skulle klara av att vinna mot Bones vore det ännu ett steg framåt i den framgångsrika karriären för denne blonde 27-åring från Arboga.

Han har en bakgrund inom boxning, vilket tydligt återspeglas i hans fightingstil. Generellt sett slåss han främst med en blandning av boxning och brottning, som han också har sysslat med i sin karriär. Vill du veta mer om Alexander Gustafsson kan du bland annat följa honom på Facebook.