Hålla uppe konditionen

Konditionen är en viktig del av allas träningsregim, men kanske inte alltid får det utrymme den förtjänar när man tränar något som kampsport. Det är därför viktigt att komplettera all annan träning man genomgår med konditionsträning.

Det kan dock vara bra att börja med att förklara skillnaden mellan uthållighet och kondition. Dessa två koncept överlappar ofta varandra men uthållighet är mer ofta knyten till en viss aktivitet. Kondition är en bedömning på kroppens syreupptagningsförmåga, något som ofta kallas VO2max.

En bra löpare har garanterat bra kondition, men de är nog mycket mer uthållig när det kommer till löpning än cykling. Detta beror på att uthålligheten i stor del sitter i musklerna och vilka rörelser de är tränade att utföra.

Uthålligheten är därför något man ofta tränar upp även när man håller på med teknikträning. Konditionen kräver en annan satsning. Cykling är på många sätt ett väldigt bra alternativ. Det är ett effektivt sätt att bygga upp konditionen och är samtidigt skonsamt för knäna, vilket är en välkommen bonus för alla som sysslar med kampsport.

På en sajt som Cykelkraft kan man snabbt och enkelt gå igenom deras verktyg cykelväljaren för att hitta en som passar behovet. En racer är många gånger ett bra val när man bara söker bygga kondition, men det går så klart även att skaffa någon annan modell beroende på var man vill cykla.

Löpning eller träning på crosstrainer är dock bra alternativ de också och faktiskt något som många kampsportare använder sig av. För att simulera den typ av intensitet man hamnar under vid kampsport kan det vara smart att satsa på intervall träning på plan mark.

Ju mer man kan efterlikna sin sports normala aktivitet desto mer givande kommer även konditionsträningen vara. Och låg intensitet blandat med explosiv hög intensitet under korta stunder är mer eller mindre vad kampsportsutövare upplever.