Japanska kampsporter

Den japanska historien är fylld av ära och vikten av att göra allting så felfritt och vackert som möjligt. Dessa ideal finns att hitta hos samurajer och geishor. Och i deras budo, alltså deras samlingsnamn för kampsporter, handlar mycket av träning om att utföra rörelser korrekt.

judo

Iaido

Det gamla budoarten av att dra sitt svärd, sitt katana. Förr i tiden utövade man detta för att lära sig dra svärdet korrekt under krig, samt att kunna hålla lugnet under en stressad situation. Nuförtiden slåss man inte mot någon utan det är mer likt en uppvisning. Man lär sig ett rörelsemönster som man ska följa för att ta ihjäl de påhittade motståndarna. Det handlar i princip om att använda detta som en meditationsform där man hitta sin inre harmoni och lär sig konsten att fokusera.

Kyudo

Japansk bågskytte. Kyudo är en modern budoart. Man skjuter på två olika tavlor: båda är 36 cm i diameter men ena har 6 ringar och den andra bara 2. Det är 28 meter mellan skytten och måltavlan. En av de speciella saker med Kyudobågen är att den är väldigt stor och man skjuter inte pilen från mitten av bågen utan längre ner. Det mesta av träning handlar inte om att skjuta utan stegen runt skyttet såsom att stå rätt, hålla och höja bågen rätt samt att hitta ett meditativt tillstånd när pilen lämnar bågen.

Kendo

Här slåss man med en bamburibba mot en motståndare. Här är det krav på uthållighet, precision och att vara snabb. Den här budoarten har anor tillbaka till samurajerna. De tävlande har ceremoniella, mörka dräkter och skydd kring höfter, hals, bröst och ansikte samt händer så man tränar hård och kraftiga slag. Även om man inte tränar för någon strid som man gjorde i början, lär man sig att handla intuitivt när motståndaren attackerar och att hålla sin fokus och sitt lugn.

Aikido

Föddes på 1920-talet och härstammar ur jujutsun. I aikido får du lära dig att aldrig  möta kraft med kraft. Du ska inte konfrontera kraften utan använda den mot den som attackerar. Här, som i jujutsun, arbetar man mest med kast och grepp. Det är faktiskt väldigt sällan som man tävlar i den här grenen utan man samarbetar tillsammans med sin partner för att bli bättre. Eftersom man lär sig att använda all kraft väldigt effektivt behöver du inte vara speciellt stor eller stark.

Judo

En annan jujutsuvariant där man faktiskt tävlar mot varandra. Man slår eller sparkar inte om det inte handlar om en förutbestämd uppvisning. För att vinna kan man kasta sin motståndare eller låsa fast den andre i hals- eller armlås. Skaparen, Jigoro Kano, hade dock inte tänkt att judo skulle bli en tävlingsidrott utan ett sätt att använda sinnet och kroppen på bästa möjliga sätt. Idag är det en olympisk gren.